073 78 20 314 info@wijzijngek.nl
Selecteer een pagina

Kunstwerk nieuwbouw Elde College

Opdrachtgever

Elde College Schijndel

Vraag

Voor de onderbouw afdeling van het Elde College in Schijndel is afgelopen jaar een prachtig nieuw gebouw ontworpen. Het staat naast het huidige gebouw, in het Kloosterpark, omgeven door veel groen. Afgelopen 25 september werd het gebouw officieel geopend door de commissaris van de Koningin, Wim van de Donk. Het Elde College schreef een wedstrijd uit om tot een passend kunstwerk te komen, wat bijdraagt aan het gebouw en echt voor de leerlingen is ontworpen. Het hieronder omschreven concept werd door hen uitgekozen.

Concept en uitvoering

We kregen de vrijheid wat betreft vorm en ruimte: een kunstwerk voor aan de wand, aan de gevel, in de tuin, een object, een schilderij, een beeld, noem maar op. We ontwerpen een kunstwerk dat een verhaal vertelt, het verhaal van de leerling zelf. Een kunstwerk dat hén aanspreekt, dat is ontworpen voor hen die hier hun toekomst tegemoet gaan. Een kunstwerk dat aangeraakt mag worden, waar je je echt in kunt nestelen, om samen wat te praten, een boterham te eten, terug te blikken naar het verleden, stil te staan bij het nu en vooruit te kijken naar je plannen en dromen voor de toekomst.

De inspiratie voor de vorm haalden we uit de natuurrijke omgeving waarin het nieuwe gebouw gevestigd is. De kiezel als organische, grilllige vorm, vormt de basis voor het ontwerp. De buitenkant van het ontwerp wilden we rustig houden en strak, zodat het niet te veel afsteekt tegen de gebouwen en de omgeving. Een neutrale witgrijze kleur om ook die rust te kunnen behouden. De binnenkant van de ontwerpen hebben een gele ondergrond gekregen en zijn beschilderd met illustraties, geïnspireerd op tekeningen over toekomstdromen, die we tijdens een les met de leerlingen hebben opgehaald.

Kunstwerken waarin de leerlingen hun eigen verhaal letterlijk kunnen teruglezen, waar ze zich even kunnen terugtrekken na een moeilijk proefwerk, of waar ze gezellig kunnen bijpraten met klasgenoten.

Een te gek project waar we met een team van ontwerpers, tekenaars, creatief denkers en bouwers met veel plezier aan hebben gewerkt. Voor ons begon de toekomst ook ooit eens op deze school, wat dit project extra speciaal maakte.

Meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.