073 78 20 314 info@wijzijngek.nl
Selecteer een pagina

Kunstwerk zomerprogrammering De Ochtend, Radio 1

Opdrachtgever

De Ochtend, NPO, Radio 1

Vraag

Ieder jaar heeft het radioprogramma De Ochtend van NPO Radio 1 een aangepaste zomerprogrammering rondom een bepaald thema. Dit jaar stond dit thema in het teken van “Het Beste van Nederland.” In het ochtendprogramma werd gedurende 1 week specifiek ingegaan op de zoektocht naar de zogenaamde Beste Nederlander. In vijf dagen bespreken ze met vijf ambassadeurs de stand van de wetenschap, sport, muziek, de weldoeners en het ondernemerschap. De Ochtend vroeg ons de uitkomst van deze gesprekken vast te leggen in een kunstwerk.

Concept en uitvoering

Wij vroegen kunstenaars Niels Ballemans en Robin Burger met dit project aan de slag te gaan. In de week van 24 juli t/m vrijdag 28 juli werkten zij iedere dag toe naar het eindresultaat. De benen van een topsporter, de hersenen van een briljante wetenschapper, de handen van een gedreven ondernemer: aan het eind van de week ontstaat een totaalkunstwerk die de Beste Nederlander representeert.

Elke dag van de week stond in het teken van een ander lichaamsonderdeel. Ieder lichaamsonderdeel kreeg een eigen ambassadeur toegewezen. Zo kwam Barbara Barend voorbij die sprak over sport en nam Leon Verdonschot het woord over muziek. Drie personen werden genomineerd en iedere dag kwam er een winnaar naar voren. De gesprekken en nominaties vormden voor Niels en Robin de basis van het kunstwerk.

Het werd uiteindelijk een enorm paneel van 7.5 meter lang. Twee panelen werden geveild onder de luisteraars van De Ochtend, waar talloze reacties op kwamen. De rest van het kunstwerk komt te hangen op de redactie van De Ochtend.

 

Meer informatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.